Actueel

De wereld verandert snel, maar onze basisbehoeften als mens veranderen niet wezenlijk. Om het menselijk potentieel in een onvoorspelbare omgeving te benutten, helpt het om tijd te nemen voor rust en reflectie. Maar doorpakken, hard werken en in een Flow (keihard) werken aan je passie, is ook effectief.

Hoe ga je om met het paradigma stress en overleven om te komen tot het werken vanuit een positieve energie en vitaliteit?

In de standpunten over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap in tijden van exponentiële verandering, hebben we de neiging om het versnellen en vertragen, van elkaar los te koppelen. Elk kamp is zich niet bewust van het belang van de ander. Aan de ene kant zijn de focus op het versnellen: méér doen, steeds meer, steeds beter, sneller, sterker. In dit kamp werken we vanuit een Flow aan onze passies. Hierbij gebruiken we alle digitale hulpmiddelen om zaken voor elkaar te krijgen. Niets houdt ons tegen. In het andere kamp is alles erop gericht om te vertragen: mindfulness, meditatie en digitale detox. De antwoorden zijn er al, hierbij is het credo: laat je niet afleiden en neem de tijd om te luisteren.

Versnellen en vertragen vormen tezamen wat wij zien als “individuele elasticiteit”: flexibiliteit en reactiesnelheid in een systeem ontworpen om flexibel en responsief te zijn. Individuele elasticiteit ontleent het begrip “veerkracht”, gedefinieerd als het vermogen om sterker te worden, niet alleen overleven of terugveren ten gevolge van spanningen. Veerkracht komt voort uit de mogelijkheid om optimaal te kunnen schakelen tussen vertragen en versnellen. Echo’s van dit concept zijn terug te vinden in de Chinese Yin-Yang filosofie, waarin wordt beschreven hoe “omgekeerde of tegengestelde krachten eigenlijk complementair verbonden en onderling afhankelijk van elkaar zijn in de natuur”.
 
Expert sessie Time-to-Reset 8 mei 2017, lees meer  

[vervolg artikel] Onderstaande grafiek geeft zes elementen weer in de vorm van de boomwortels (Roots) en de takken/de scheuten (Shoots). Het totale systeem verziet in de voorwaarde om geïntegreerd te kunnen leren. Je hoeft deze zes elementen niet in een bepaalde volgorde te plaatsen; er is geen vaste route voor leren en groei. In plaats daarvan kan een individu de gelegenheid gebruik maken om bewust te schakelen tussen Shoots en Roots en poging te doen om de elementen te verbinden.

In de Roots vertragen we naar beneden en maken we ruimte om te ontdekken en aan te sluiten op de fundamentele waarden die ons drijven. Uit onderzoek blijkt deze aanpak effectief bij het bestrijden van stress, zorgt voor stabiliteit en geeft richting. Tevens vergroot het ons vermogen tot empathie, creativiteit en openheid.

De tegenhanger van vertraging wordt gevormd door de scheuten (Shoots). We verbreden onze horizon door te versnellen, ontdekken en experimenteren. We werken doelgericht, gebruiken onze creativiteit en inlevingsvermogen. Eenzijdig versnellen leidt tot een volle agenda en sporadische leerervaringen. Aandacht voor versnellen én vertragen leidt tot geïntegreerd leren en een veerkrachtige mens.

 


Colofon
Vertaling en bewerking door Suzanne Kemps
Dit is een korte introductie van het Engelstalige artikel ‘Unlocking human potential –
Proactive practices for individual elasticity’ geschreven door Duleesha Kulasooriya en Maggie Wooll. Gepubliceerd door Deloitte centre for the Edge, 2 februari 2017

Lees hier het volledig artikel

Deel dit
Back to top